Je wilt waarschijnlijk een Tekstschrijver worden als je deze tekst aan het lezen bent. Wat houdt het vak tekstschrijver eigenlijk in, en waar moet je op letten? Als je een schrijver bent, zowel als creatieve schrijver of online marketeer, ben je vaak bezig met het doorlezen en verbeteren van je eigen teksten. Het schrijven zelf beslaat eigenlijk maar een klein tijdbestek van het hele proces van tekstschrijven. Wil je meer weten over tekstschrijven, waar je op moet letten bij het schrijven van een tekst en welke competenties je nodig hebt? Je kunt er meer informatie over vinden in deze blog.

Welke eigenschappen heeft een goede tekstschrijver?

Bij het Teksten schrijven is het belangrijk dat je een goede taalvaardigheid hebt en weet hoe de taal waarin jij schrijft in elkaar steekt. Als tekstschrijver moet je veel verschillende teksten schrijven en weten hoe je de woorden foutloos op papier zet. Als schrijver ben je een taalspecialist, soms ook in andere talen dan het Nederlands. Ook moet je analytisch kunnen denken, want vaak moet je vraagstukken op het gebied van communicatie oplossen. Dit kan bijvoorbeeld doordat je een moeilijk onderwerp tot een simpele tekst moet verwerken. Of wanneer je een gevoelig onderwerp diplomatisch moet beschrijven. Verder is het belangrijk dat je kunt plannen en organiseren. Teksten komen namelijk met een deadline, en je weet niet altijd hoe lang je bezig gaat zijn met een tekst. 

Waar moet een goede tekst aan voldoen?

Op de middelbare school leer je dat een tekst bestaat uit een inleiding, een kern en een slot. Dit is niet anders wanneer je teksten op een hoger niveau gaat schrijven en tekstschrijver bent. Het maakt niet uit wat voor je tekst je schrijft, of het nu een blog is, een productcategorie tekst of een linkbuilding tekst is, er moet altijd een intro en een afsluiting inzitten. Het is belangrijk dat elke zin die je schrijft een vervolg is op de vorige zinnen, en dat de volledige tekst goed afgebakend is. Bij bepaalde teksten wordt er ook een call to action ingezet, maar dit is niet voor elke tekst nodig. Vooral linkbuilding teksten zijn vaak informatief geschreven en juist niet wervend. 

Schrijf de tekst voor de doelgroep

Als je tekstschrijver wilt worden, is het een goed idee dat je de doelgroep van de tekst in je achterhoofd houdt bij het schrijven. Als een tekst voor een oudere doelgroep bedoeld is, dan hoort er geen populaire taal in te staan en hoor je de lezer niet met ‘je’, maar met ‘u’ aan te spreken. Als je een tekst schrijft over gezondheidskwesties, dan hoort deze zo informatief mogelijk te zijn zonder dat er overbodige informatie instaat. Naast al deze punten zijn er natuurlijk nog meer punten waar je op moet letten vooral als het gaat om creativiteit en de communicatie tussen jou en de lezer. Dit lees je allemaal in het tweede deel van deze blog.

 

nl_NLDutch
%d