Als je een ondernemer bent en een bedrijf hebt, is het slim om samen te werken met andere bedrijven. Als je samenwerkt kom je namelijk veel verder dan wanneer je alles alleen moet doen. Door middel van samenwerking kun je gebruik maken van de ervaring en kennis van andere ondernemers die je in je netwerk hebt. Door samen te werken heb je een grotere kans dat je bedrijf een succes wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van je Schrijfwerk uitbesteden, een samenwerking aan te gaan voor een gezamenlijk product of materialen in bulk te kopen met een andere ondernemer? Samenwerken heeft veel voordelen. Wil je er meer over weten? Je kunt er meer over lezen in deze blog.

Je kunt kosten delen met andere ondernemers

Als je begint met ondernemen, is het belangrijk dat je een goed en betrouwbaar netwerk hebt. Als je eenmaal goede contacten hebt in je werkveld, dan kun je gaan samenwerken. Samen sta je namelijk sterker dan wanneer je alles alleen moet doen. Daarnaast kun je kosten besparen door samen te werken. Dit kan bijvoorbeeld door in de horeca met andere restauranthouders grote hoeveelheden ingrediënten te kopen. Bulk is namelijk goedkoper dan kleine hoeveelheden. Er zijn ook ondernemers die samen een website maken om hun buurt te adverteren. Door op deze manier samen te werken, werk je samen aan de marketing zonder dat je hier zelf nog een groot budget voor hoeft uit te trekken. 

Zorg ervoor dat je de juiste organisaties in je contacten hebt

Het is belangrijk dat je de juiste organisaties kent, zodat je bij hen kunt aankloppen als je ergens hulp bij nodig hebt. Samenwerken met andere bedrijven in je sector kan er namelijk voor zorgen dat je veel sneller kunt innoveren. Dit is gebleken uit een grootschalig onderzoek van Panteia/EIM. Door samen te werken kun je misschien zelfs een gat in de markt vinden! Vraag je je af hoe je andere relevante ondernemers kunt vinden? De Kamer van Koophandel, ZZP Nederland en MKB-Nederland hebben een groot netwerk en houden regelmatig netwerk-events voor ondernemers. Je kunt deze bezoeken zodat je kennis kunt maken met andere experts in jouw veld.

Werk samen aan projecten

Het is niet altijd nodig om samen te werken met anderen, maar misschien heb je een projectidee die te groot en ambitieus is voor jou alleen. Je kunt er dan voor kiezen om samen te werken met andere experts. Door samen te werken kun je een beetje netwerken en kun je ook toekomstige afspraken maken, door bijvoorbeeld voor elkaar in te vallen bij ziekte of vakantie.

 

nl_NLDutch
%d